ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Την έκδοση βιογραφίας του Ελευθερίου Βενιζέλου στην αγγλική γλώσσα ανακοίνωσε χθες, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Η έκδοση που θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2016, θα δώσει την δυνατότητα σε αγγλόφωνους αναγνώστες, αλλά και στις νεότερες γενιές των ομογενών, να έρθουν σε επαφή με τη ζωή και το έργο του, ενώ στην πραγματοποίησή της συνέβαλλαν καθοριστικά η Παγκρητική Αμερικής και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών που χρηματοδοτούν το εγχείρημα.

Όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” Νικόλαος Παπαδάκης, πρόκειται για μια συνοπτική βιογραφία 250 σελίδων, που θα κυκλοφορήσει σε πρώτη φάση σε 20.000 αντίτυπα και που θα παρουσιάζει με εγκυρότητα και πληρότητα τη ζωή και τη δράση του κορυφαίου πολιτικού, με έμφαση στο ρόλο του σε κρίσιμες φάσεις της Παγκόσμιας Ιστορίας και ιδιαίτερη αναφορά στις σχέσεις του με την ομογένεια.

sinentefxi-tipou-1024x768

Υπογραμμίζοντας δε, τη διαχρονική προσφορά της Ομογένειας προς το Ίδρυμα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή του Προέδρου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Μανώλη Βεληβασάκη, του νέου προέδρου της Παγκρητικής Αμερικής Παναγιώτη Ψαράκη καθώς και των διακεκριμένων ομογενών Γιάννη Κοκολάκη, Δημήτρη Χαλιβελάκη, Νίκου Βερυκάκη, Αμαλίας  Καλογριδάκη, Μαρίας Χναράκη, Γιάννη Μπερτάκη, Ιωάννη Μανουκαράκη κ.ά.

Ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Μανώλης Βεληβασάκης επεσήμανε ότι οι απόδημοι Έλληνες κρατάνε την Κρήτη, την ιστορία και τον πολιτισμό της στην καρδιά τους και τόνισε την διαχρονική τους προσπάθεια να διατηρήσουν την ιστορία αυτή ζωντανή: «Εμείς θεωρούμε πως στον πολιτισμό και την ιστορία πρέπει να βασιστούμε για να κρατήσουμε την παράδοσή μας. Και ο πολιτισμός είναι τόσο σπουδαίος και μοναδικός που δεν μπορεί κανένας ούτε να μας τον “κουρέψει”, ούτε να τον βάλει σε μνημόνια. Είναι δικός μας και αν καταφέρουμε και τον κρατήσουμε και τον μεταδώσουμε στα παιδιά μας, τότε κάναμε τη δουλειά μας».

Ο Πρόεδρος της Παγκρητικής Αμερικής Παναγιώτης Ψαράκης υπογράμμισε τη σημασία που έχει η μετάδοση της κουλτούρας και των παραδόσεων της Κρήτης και της Ελλάδας στις νεότερες γενιές απόδημων Ελλήνων, καθώς και ότι η συγκεκριμένη έκδοση θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. «Γι’ αυτό είμαστε χαρούμενοι και θα συνεχίσουμε να βοηθάμε όσο μπορούμε την Κρήτη και το Ίδρυμα», ανέφερε ο κ. Ψαράκης.

Ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη νέα έκδοση, εξήρε τη συμβολή των ομογενών και υπογράμμισε ότι η βιογραφία θα βοηθήσει ώστε η προσωπικότητα και το έργο του Βενιζέλου να γίνουν ευρύτερα γνωστά στους αγγλόφωνους αναγνώστες.

Το μέλος της Παγκρητικής Αμερικής Ιωάννης Κοκολάκης δήλωσε υπερήφανος που συμμετέχει στην προσπάθεια για την έκδοση του βιβλίου και όπως ανέφερε  «Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να προωθήσουμε τον μεγαλύτερο εθνάρχη που γέννησε η πατρίδα μας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου». Επίσης, ο κ. Κοκολάκης ευχαρίστησε συγκινημένος την Παγκρητική Αμερικής για την ανταπόκρισή της, όταν ο ίδιος πρότεινε στο συνέδριό της να χρηματοδοτηθεί η αγγλόφωνη βιογραφία του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Η εκπρόσωπος της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής στην Ελλάδα Αμαλία Λαγουδάκη – Καλογριδάκη επεσήμανε τη σημασία της έκδοσης όχι μόνο γιατί ο ίδιος ο Βενιζέλος ήταν λάτρης της ανάγνωσης, αλλά και διότι το βιβλίο αυτό θα αποτελέσει αφετηρία για να γίνει περισσότερο γνωστό το έργο του από αγγλόφωνους φοιτητές, μελετητές και ερευνητές.

Το μέλος της Παγκρητικής Αμερικής Δημήτρης Χαληβελάκης αναφέρθηκε στο ιστορικό της προσπάθειας που έγινε από την Παγκρητική για να ενισχυθεί η έκδοση, τονίζοντας ότι ήδη έχει συγκεντρωθεί ένα σημαντικό ποσό, ενώ σύντομα θα είναι διαθέσιμο το σύνολο του απαιτούμενου ποσού. «Θα είναι μεγάλη χαρά για εμένα να δώσω στα παιδιά μου ένα βιβλίο με την ιστορία μας», σημείωσε.

Από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών και την Παγκρητική Αμερικής ο Νίκος Βερυκάκης έκανε αναφορά στη θέρμη με την οποία αγκαλιάστηκε το εγχείρημα από τους Κρήτες της διασποράς και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα όλο το ποσό που χρειάζεται θα συγκεντρωθεί.

Η εκπρόσωπος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Drexel Μαρία Χναράκη  μίλησε για τον παιδαγωγικό ρόλο του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και τόνισε ότι οι φοιτητές της επί χρόνια διδάσκονται τη βιογραφία του Ελευθερίου Βενιζέλου που έχει γράψει ο Νικόλαος  Παπαδάκης. «Για εμένα αυτό ήταν η αφορμή  αυτό το εγχειρίδιο να εμπλουτιστεί και να γίνει πιο δημοφιλές στο κοινό γιατί πραγματικά οι Αμερικανοί φοιτητές και οι ξένοι είναι αυτοί που μου έδειξαν ότι ένας δικός μας άνθρωπος είναι τόσο σημαντικός όχι μόνο για εμάς αλλά διεθνώς», τόνισε η κ. Χναράκη.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το Ίδρυμα έχει προχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια σε εκδόσεις της βιογραφίας του Βενιζέλου στη ρουμανική και σερβική γλώσσα.