Νέα μέλη του ΠΣΚ

Εκπρόσωπος: Μαρία Χναράκη 

Γ. Γραμματέας: Μαρία Βαμβάκη

Η Μαρία Χναράκη ίδρυσε και διηύθυνε το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Drexel της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ όπου διδάσκει ακόμη με σύμβαση ως Αναπληρώτρια Kαθηγήτρια Εθνομουσικολογίας, Λαογραφίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας. Ολοκλήρωσε τον πλήρη κύκλο σπουδών κλασσικού πιάνου και ανώτερων θεωρητικών στο Ελληνικό και Εθνικό Ωδείο Αθηνών ενώ αποφοίτησε με Πτυχίο/Δίπλωμα από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Indiana (Bloomington) απ’ όπου κι έλαβε τους μεταπτυχιακούς τίτλους –Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (MΑ) και Διδακτορικό (Ph.D.).

????????????????????????????????????

Στο Πανεπιστήμιο Cornell η κ. Χναράκη, ως Λέκτορας στα Τμήματα Κλασσικών Σπουδών και Σπουδών Εγγύς Ανατολής, θεμελίωσε το πρόγραμμα που έχει επεκταθεί και συνεχίζεται μέσω του Πανεπιστημίου Drexel «στην αλλοδαπή» με προορισμό την Κρήτη. Στο Drexel η κ. Χναράκη είχε δημιουργήσει ύλη και δομή για περισσότερα από 20 πανεπιστημιακά μαθήματα 50% των οποίων είναι μοναδικά στις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα είχε αναπτύξει προγράμματα διδασκαλίας που ενσωματώνουν στη σύγχρονη Ελλάδα την ανθρωπολογία, την οικονομία, την κοινωνία και τον πολιτισμό.

Επιπλέον, συντόνιζε και διοικούσε το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών με «‘Ελασσον Πτυχίο» (Minor in Greek Studies) με σκοπό την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης, ολιστικής ακαδημαϊκής προσέγγισης της ελληνικής πραγματικότητας. Οι ετήσιες αξιολογήσεις τής διδασκαλίας της χαρακτηρίζουν το έργο της ως «εξαιρετικό» ενώ οι φοιτητές της προσθέτουν ότι «αλλάζει τον τρόπο που ζουν και σκέφτονται».

Στις δραστηριότητές της συμπεριλαμβάνονται ομιλίες και συμμετοχές σε διεθνή συνέδρια, δημοσιεύσεις, βιβλιο κριτικές, διδασκαλίες παραδοσιακών χορών και τραγουδιών, μεταφράσεις αλλά και διοργανώσεις εκδηλώσεων όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, συμπόσια μεσογειακής διατροφής, κλπ.

Έχει λάβει πολυάριθμες διακρίσεις, βραβεία και υποτροφίες από φορείς όπως το Κοινωφελές Ιδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», το Ι.Κ.Υ., το Πανεπιστήμιο Cornell, μαζί με το «Βραβείο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Επαρχίας Tompkins (New York)». Το 2000 της απονεμήθηκε, επίσης, το «Βραβείο για Εξαίρετη Διδασκαλία» από το Ινστιτούτο Λαογραφίας και Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Indiana (Bloomington) και το 2007 το «Εθνικό Βραβείο Νέου Συγγραφέα- Επιστήμονα» της Παγκρητικής Αμερικής.

Έχει ενδελεχώς μελετήσει πολιτισμικά δρώμενα και ταυτότητες, παραδόσεις, ήθη κι έθιμα, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στο νησί της Κρήτης, καθώς και τις εκφράσεις συνεργατισμού και συνεργασίας που παρατηρούνται στις εκκλησιαστικές, τις οικονομικές και καλλιτεχνικές κοινότητες.

Η έρευνά της εστιάζεται στην Ελλάδα και προχωρά προς τις κοντινές και πιο μακρυνές αλλά συγγενικές χώρες της Μεσογείου (π.χ. τα Βαλκάνια, τη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή) και στη λαογραφία των νησιωτικών περιοχών. Λόγω της σχεδόν κληρονομικής δεξιότητάς της στην αναζήτηση και χρήση αρχείων εμπλουτίζει τον πατρογονική συλλογή που αριθμεί πλέον πολυάριθμα CDs, DVDs, βιβλία και διάφορα άλλα αρχεία που επεξεργάζεται σε συνεργασία με τον ακούραστο πατέρα της Δρ. Μανώλη Χναράκη, σκαπανέα της κλασσικής, κρητικής κι εκκλησιαστικής μουσικής παράδοσης.

Το παιδαγωγικό και ερευνητικό ιδεώδες του έργου της εμπεριέχεται στην πεποίθηση ότι «πρέπει να εμπλουτίσουμε τις εργασίες μας δίνοντας έμφαση στη σπουδή της οικουμενικής, ηθικής, μουσικής, δραματικής και λαογραφικής ελληνικής παράδοσης, του περιβάλλοντος και της οικονομίας της». Με αυτό το σκεπτικό, κι επειδή η Κρήτη υπήρξε ιστορικά σταυροδρόμι πολλών πολιτισμών, είναι γραμμένα και τα βιβλία της «Unraveling Ariadne’s Thread: Cretan Music» (2007)  και «Sing In Me, Muse, and Through Me Tell the Story: Greek Culture Performed» (2013). Επειτα από 18 χρόνια στις ΗΠΑ, σε διαφορετικές πολιτείες και περιβάλλοντα, η κ. Χναράκη υποστηρίζει ότι το άκουσμα της μουσικής της Κρήτης, αλλά και της Ελλάδας, καθορίζει, συνέχει και «ταυτοποιεί» την ύπαρξή της. Πιστεύει ότι «κατά μία έννοια, είμαστε αυτό που τραγουδάμε, χορεύουμε και βιώνουμε». Η αλυσίδα αυτή αναδεικνύει την ενότητα Περιβάλλον-Ανθρωπος – Πολιτισμός, με την έννοια «περιβάλλον» να αναφέρεται στο φυσικό και το πολιτιστικό επίπεδο, σε αρμονία με τον άνθρωπο, όπως ορίζει άλλωστε και το Ελληνικό Σύνταγμα.

Αγαπητοί, απανταχού της γης, Κρήτες:

Δέχτηκα με μεγάλη χαρά την πρόταση του Προέδρου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών Μανώλη Βεληβασάκη για τη θέση του Γενικού Γραμματέα.

Μένω με την οικογένειά μου στο Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κι είμαι σχολικός σύμβουλος (guidance counselor) στo Chaney STEM/VPA Campus, στο Youngstown.

img008

Είμαστε μέλη της Παγκρητικής Ενωσης Αμερικής από το 1996.

Εχω εκλεγεί γραμματέας, πρόεδρος κι αντιπρόεδρος του Κρητικού Συλλόγου του Μαχόνιγκ Κάουντι καθώς και γραμματέας και περιφερειάρχης της τρίτης περιφέρειας της ΠΕΑ.

Είμαι παντρεμένη με τον Ανδρέα Βαμβάκη κι έχουμε τρία εξαιρετικά παιδιά, το Γιάννη, το Χρήστο και τη Βασιλεία που είναι παντρεμένη με τον Δημήτριο Τσικούρη και μας έχουν δώσει τρία υπέροχα εγγονάκια, το Σκεύο, τον Ανδρέα και τη Μαρία.

Ευχαριστώ θερμά το συμβούλιο που με τίμησε με την ψήφο του κι είμαι σίγουρη πως η συνεργασία μας θα είναι τέλεια.

Με εκτίμηση,

Μαρία (Μάρω) Βαμβάκη

Δείτε το σχετικό αρχείο