Χαιρετισμός στην εκδήλωση για τα Ριζίτικα

Νέα Υόρκη, Μάιος 2015

Αγαπητοί Φίλοι και Φίλες,

Σε τούτους τους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν ολόκληρα οικονομικά συστήματα, που σίγουρα μας οδηγούν σε αδιέξοδο, έχουμε υποχρέωση να κρατήσουμε το Ελληνικό «πνεύμα» ζωντανό, με το να διαφυλάξουμε την Ελληνική μας ταυτότητα και με την προβολή των αξιών της φυλής μας.

Είναι προνόμιο να κατάγεσαι από το μοναδικό σε ομορφιά αυτό εύφορο κομμάτι γης, τη Κρήτη, που οι Θεοί τοποθέτησαν σε κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά, ανάμεσα σε τρεις ηπείρους, για να αποτελέσει από τα βάθη των αιώνων σταυροδρόμι πολιτισμών.

Κουβαλώντας μια βαριά παράδοση, πρέπει να θεωρούμε ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΑΣ , να προβάλλουμε την ιδιαίτερη πατρίδα την Κρήτη, τον πολιτισμό, την ιστορία και την μουσική της. Χρειάζεται όμως αγώνας για να διαφυλαχθεί αυτός ο θησαυρός! Είναι ευθύνη να είσαι Έλληνας και ιδιαιτέρα Κρητικός, ευθύνη ακόμη μεγαλύτερη τώρα που η ανθρωπότητα δείχνει να έχει πάρει λάθος στροφή.

Τα μέλη του Δ.Σ. της «Πολιτισμικής Κρήτης – ΗΠΑ» και ο ίδιος προσωπικά είμαστε υπερήφανοι που συμβάλουμε στο μουσικό εγχείρημα «ΡΙΖΙΤΙΚΑ – ΑΡΧΕΓΟΝΟΙ ΥΜΝΟΙ ΤΩΝ ΛΕΥΚΩΝ ΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ» για να διασώσει και να προβάλει τα πανάρχαια άσματα των κάτοικων της Δυτικής Κρήτης αρχικά, και μετέπειτα ολόκληρης της Κρήτης, που τραγουδούσαν οι άνδρες ομαδικά στις χαρές και στις πίκρες τους, στις προετοιμασίες και στις μάχες των πολέμων εναντίον του κατακτητή.

Ιδιαίτερα συγχαρητήρια στην εθελοντική ομάδα του φιλου και μεγάλου Κρητικού Ευτυχη Μουζουράκη για την θαυμάσια δουλειά που κάνουν για να καταγράψουν και να διατηρήσουν την μουσική παράδοση του τόπου μας, γιατί όπως λέει η μαντινάδα,

«Λαός που τη παράδοση , χάνει και δεν θυμάται , στο λήθαργο του μαρασμού παντοτινά κοιμάται….»

Με εκτίμηση, Μανώλης & Όρσα Βεληβασάκης

Δείτε το σχετικό αρχείο