Συνάντηση Αυγενάκη με τον πρόεδρο του ΠΣΚ 04.03.2009

Συνάντηση Αυγενάκη με τον πρόεδρο του

Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών κ. Γιώργο Αεράκη

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΑΤΡΙΣ» ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 4.3.2009

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, κ. Γιώργο Αεράκη, είχε πρόσφατα ο Βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, στο Ηράκλειο.

Ο Βουλευτής, που διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με το Προεδρείο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών από την εποχή που ήταν και ο ίδιος Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητικών Νεολαιών, συζήτησε με τον κ. Αεράκη ζητήματα που απασχολούν τους απόδημους Έλληνες, καθώς και θέματα ελληνικής και διεθνούς επικαιρότητας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης και συμφωνώντας ότι η διατήρηση ισχυρών δεσμών των Ελλήνων του εξωτερικού με την Πατρίδα είναι ιδιαιτέρως σημαντική, διατύπωσαν προς την κατεύθυνση αυτή δύο συγκεκριμένες προτάσεις. Ειδικότερα πρότειναν:

1. Την ίδρυση Κέντρων Ενημέρωσης Απόδημων Ελλήνων σε κάθε Περιφέρεια της Ελληνικής επικράτειας.

2. Την ενδυνάμωση του Παγκόσμιου δικτύου Κρητών και μέσω του Παγκοσμίου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

Ο κ. Αυγενάκης επικοινώνησε κατά τη διάρκεια της συζήτησης τηλεφωνικά και με την Υπουργό Εξωτερικών, κ. Ντ. Μπακογιάννη, ζητώντας να πραγματοποιηθεί συνάντηση προκειμένου να συζητηθούν αναλυτικά και να προωθηθούν τα θέματα των αποδήμων Κρητών.

Υποστηρίζοντας τις διατυπωμένες προτάσεις, ανέφερε ότι «με την ίδρυση Κέντρων Ενημέρωσης Απόδημων Ελλήνων σε κάθε Περιφέρεια της χώρας μας, θα δημιουργηθεί ένας ανοιχτός και λειτουργικός δίαυλος επικοινωνίας και κόμβος ενημέρωσης των απόδημων συμπατριωτών μας για τα τεκταινόμενα στην Πατρίδα. Εκτός των άλλων, οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορούν να ενημερώνονται και για ευκαιρίες ανάπτυξης επιχειρηματικότητας, αλλά και διάφορες δυνατότητες ανάπτυξης δραστηριοτήτων με τελικό στόχο την επιστροφή στην Ελλάδα».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Βουλευτής στο νόμο που προώθησε ο πρώην Υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Καλαφάτης, με τον οποίο «θεσπίστηκαν κίνητρα για τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων της διασποράς από χώρες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της κινητικότητας των ερευνητών στο πλαίσιο της σχετικής στρατηγικής της ΕΕ».

Ο κ. Αεράκης ευχαρίστησε τον κ. Αυγενάκη για την παραγωγική συζήτηση και την διαμεσολάβηση για συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών, ενώ σημείωσε ότι «ο νομός που αναφέρατε είναι πολύ σημαντικός και δεν τον γνώριζα. Δεσμεύομαι να τον προωθήσω στα μέλη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, γιατί είναι πολλοί συμπατριώτες μας που έχουν προοδεύσει πολύ στον τομέα της έρευνας και της επιστήμης και επιθυμούν να γυρίζουν στην πατρίδα. Το νομικό πλαίσιο που μου περιγράψατε μπορεί να προσφέρει νέες προοπτικές σε πολλούς άξιους συμπατριώτες μας, αλλά και να ενισχύσει την ίδια τη θέση της Ελλάδας στον τομέα της έρευνας».

Τέλος, σχετικά με τις δύο προτάσεις που από κοινού διατυπώθηκαν, ανέφερε ότι «οι προτάσεις μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενίσχυση των δεσμών των απανταχού Κρητών με την Πατρίδα, αλλά και να προσφέρουν νέες δυνατότητες και ευκαιρίες για τον επαναπατρισμό αρκετών από εμάς».