TEDxChania, 10 Οκτωβρίου 2015

» -Παππού, φώναξα τώρα πιο δυνατά, δώσ’μου μια πιο δύσκολη, πιο κρητικιά προσταγή.

-Φτάσε όπου δεν μπορείς!

Αυτό θες, κατά κει με σπρώχνεις, κατά κει μ’έσπρωχνες πάντα, άκουγα μέρα νύχτα την προσταγή σου, μάχουμουν, όσο μπορούσα, να φτάσω όπου δεν μπορούσα, αυτό είχα βάλει χρέος μου, αν έφτασα ή δεν έφτασα, εσύ θα μου πεις. Όρθιος στέκουμαι μπροστά σου και περιμένω.» 

Ν. Καζαντζάκης, Αναφορά στον Γκρέκο

11880484_1477717529195817_3342973431598710659_n

Στις 10 Οκτωβρίου 2015, τα Χανιά θα φιλοξενήσουν για πρώτη φορά το διεθνές, βιωματικό συνέδριο TEDxChania.

Το TEDxChania διοργανώνεται από μια ομάδα εθελοντών που δουλεύει για το event σε μικρές υπο-ομάδες με διαφορετικές αρμοδιότητες, με πολλή όρεξη και φαντασία, χωρίς αμοιβή – όπως γίνεται παγκοσμίως, στα TEDx events. Η ομαδική δουλειά, το πέρασμα από την φαντασία στην πράξη και ο εθελοντισμός είναι λίγα από εκείνα που έμμεσα θα δείξουν προς τα έξω την προσπάθεια μας να  “Τετραγωνίσουμε τον Κύκλο”, που αποτελεί και τον κεντρικό άξονα μας για το TEDxChania 2015!

Πίσω από το ΤEDxChania υπάρχει μια πολυσχιδής ομάδα που αποτελείται από μη επαγγελματίες, μια παρέα «ανήσυχων πνευμάτων» που κουράστηκαν από την ακατάσχετη φλυαρία και ψάχνουν από κάπου, φως! Είμαστε λίγοι και καλοί, με ιδιαίτερο ζήλο για αυτό που αναλάβαμε και  θέλουμε να κάνουμε την πολυπόθητη αλλαγή στην νοοτροπία μας. Στόχος της οργανωτικής ομάδας του TEDxChania είναι το πώς ένα γεγονός που λαμβάνει χώρα παγκόσμια στον πολιτισμικό χώρο, μπορεί να ενσωματωθεί στα δεδομένα μιας τοπικής μικρής κοινωνίας, με ήδη έντονα ήθη και έθιμα.  Σκοπός μας είναι να ακουστούν νέες, ελπιδοφόρες γνώμες και ιδέες, να διαδοθούν και φυσικά να εμπνεύσουν τον κόσμο που θα βρεθεί δίπλα μας, παρουσιάζοντας προτάσεις που γονιμοποιούν το πνεύμα και διεγείρουν δημιουργικές προσωπικότητες.

Σταθείτε δίπλα μας να δημιουργούμε το καινούριο, το ελπιδοφόρο που έχουμε όλοι ανάγκη!

Η ομάδα μας υποστηρίζει θερμά το πρότυπο ενός συμμετοχικού καταναλωτή, με την έννοια ότι το άτομο δημιουργεί και ενισχύει την ανάπτυξη κριτικής σκέψης, είναι ικανό να καινοτομήσει και να προσφέρει φρέσκες ιδέες που θα μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να οδηγήσουν σε μια παραγωγική ανατροπή της παρούσας κατάστασης.

Επιλέξαμε ομιλητές που θα κινούνται με τα χέρια ελεύθερα, χωρίς χαρτιά αλλά με εντυπωσιακές εικόνες, προκειμένου να ενισχύσουν τα επιχειρήματα τους, θα κάνουν χιούμορ, θα αυτοσαρκάζονται και θα μας μεταφέρουν τις δικές τους εμπειρίες. Καταλήξαμε σε διακεκριμένους ανθρώπους που ουσιαστικά θα απαντήσουν στην ερώτηση: “Εσείς που τα καταφέρατε, θα μας πείτε πέντε συμπεράσματα που βγάλατε”;

Στις 10 του Οκτώβρη, μέσα από ένα δεκάωρο, διαδραστικό συνέδριο, θα βάλουμε τα δυνατά μας να αφυπνίσουμε το κοινό. Ένα TEDx μπορεί να σε αλλάξει. Αν όχι, μπορεί να μην είσαι ακόμη έτοιμος να πιστέψεις ότι εσύ είσαι η αλλαγή, καθώς ουσιαστικά η ομιλία σε ένα TEDx είναι η διακίνηση εκλαϊκευμένης ειδικής γνώσης και η παροχή μαθημάτων ζωής!

Σε μια χώρα που έχει ανάγκη όσο ποτέ, να κάνει ένα “άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά”, είμαστε περήφανοι που έχουμε την δυνατότητα να προσφέρουμε, ο καθένας από τον χρόνο του, το ταλέντο και την ενέργεια του, για ένα συλλογικό καλό. Ενα καλό για τον τόπο μας αρχικά, και για τον κόσμο κατ’ επέκταση!  Ξεκινήσαμε!